• Paulien Adriana

Zelfvertrouwen op het podium

Bijgewerkt op: 11 sep. 2019


Mensen die op het podium staan blaken van het zelfvertrouwen. Of misschien toch niet altijd? Veel performers voelen zich weleens onzeker. Ook al is dat niet aan ze te zien. “Ben ik goed genoeg, Wat vinden mensen ervan, Ga ik die noot vanavond wel halen” zijn gedachtes waar alle performers weleens mee (hebben) moeten dealen. Maar wat als deze gedachtes je zo onzeker maken dat je niet meer kunt presteren? Of jou je plezier in optreden ontnemen? Dan is het tijd om te werken aan je zelfvertrouwen!

Werken aan je zelfvertrouwen is een persoonlijk proces.We zijn nieuwsgierig naar wat jij hiervoor inzet! Laat het ons weten in een reactie op deze blog. Hieronder geven we je graag een paar van onze tips om je zelfvertrouwen voor een optreden een boost te geven!


1. Begin bij je lijf

Als je lekker in je vel zit, kun je de wereld aan! _Neem voor het optreden ruim de tijd om ‘in je lijf’ te zakken en jezelf te activeren (+/- 20min). Stretchoefeningen zijn erg geschikt voor meer kracht en ruimte in je lijf te maken. Mocht je inspiratie nodig hebben; Op youtube vind je eindeloos veel yogaoefeningen of korte work outs voor meer energie. Selecteer een aantal favoriete oefeningen en hup, aan de slag!


2. Stel jezelf een motiverend en haalbaar doel

a. Vanavond kijk ik iedereen op de eerste rij aan in de ogen.

b. Ik benader mijn muzikanten vaker en ga voor plezier.

c. Ik houd mijn aandacht bij de meest recente regieafspraken.

Belangrijk bij het kiezen van je doel is dat jij hier zelf invloed op kunt hebben en dat je het kunt toetsen na afloop. Een doel dat niet volledig binnen jouw invloed ligt is niet geschikt. Bijvoorbeeld: Ik ga voor een staande ovatie. Dat is helaas niet alleen aan jou. Gun jezelf het gevoel dat je wint!


3. Spreek jezelf toe met compassie

Wat zou je zeggen tegen een dierbare vriend of vriendin die in jouw schoenen staat? Welke bemoedigende of oppeppende woorden gebruik je dan? Geef jezelf een opsteker door jezelf toe te spreken voor je op gaat.

Hieronder een aantal van onze favorieten:

a. Wat ik lever is goed genoeg, perfectie is voor losers!

b. Het enige dat ik hoef te doen is er te zijn en te zingen.

c. Ik hoef mij aan niemand te bewijzen. Ik ben goed zoals ik ben.#zelfvertrouwen #vocalperformers #confidence #singers #mindset #bodyworks #compassion


82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven