• Paulien Adriana

Practise what you preach: Reset-strategie.

Heb jij hem al? Jouw persoonlijke reset-strategie?

Bij apparaten wordt de resetknop meegenomen in het ontwerp. Men gaat ervan uit dat het ding wel eens oververhit kan raken of kan vastlopen. Waar de knop vroeger verborgen lag en je er alleen met het uiteinde van een paperclip bij kon komen, is de harde of zachte reset een welbekende oplossing voor het even helemaal ‘opnieuw beginnen’. Die wil ik ook wel, dacht ik.

Mijn reset-strategie heeft zich inmiddels al meer dan eens bewezen. Zo ook begin deze week toen ik in de langste file ooit belande. Jawel, die van de boeren. Weet je, ik hou ervan als mensen voor zichzelf opkomen, echt heel erg. Maar liever niet als ik op weg ben naar een zaal met 50 mensen die mij op een specifieke tijd verwachten. En hoewel ik beter weet-, want ja… overmacht. Hier kan ik niets aan doen. Heel Nederland heeft er last van -, raakte ik toch in de stress. De estimated arrivaltime schiet heen en weer. Zo ook mijn gedachten:

Het komt goed. Waarschijnlijk net op tijd…

Je wordt ge-skipped! Leg je er maar bij neer… 10 minuten later binnen lopen is niet erg. Je pakt het nonchalant ergens op…

Niemand zal zich mij herinneren!!! Mijn co-trainer steelt straks de show… Hou toch eens op! Het moet afgelopen zijn met die kinderachtige drive: gezien willen worden. Fijn wel dat hij alvast kan starten. Dat stelt gerust. Waarom overkomt mij dit altijd?!

Weet je wat, kan mij het schelen… heb ik lekker een ochtendje vrij.

Vijf minuten voor showtime rij ik het terrein op. Een prachtige locatie waar de mooiste zaal is geboekt: La Grande Salle: op de derde verdieping. Enkel en alleen te bereiken via de fotogenieke wenteltrap in de hal. Dus stiefel ik op hoge hakken al cirkelend naar boven. Waar ik eerst nog twijfelde of ik voor zakelijk of meer casual zou gaan, wist ik het nu zeker, mijn spiksplinternieuwe helderblauwe Mos Mosh colbert ging UIT! Geruisloos wist ik de zaal te betreden, maar helaas… gespot. “Ah” zegt de spreker die voor ons op het programma stond. “Je bent er. Ik geef graag het woord aan jullie”. Lul! Okay Adriana, practise what you preach. Dit kan je. Je bent een professional.

Waar ik had willen afstemmen met mijn co-trainer, springen we samen in het diepe. Hij heeft gelukkig door dat, hoewel ik er fysiek ben, ik mentaal nog moet aankomen en dus opent hij het programma. Het geeft mij precies genoeg tijd voor mijn resetstrategie:

Aarden > ademen > wat kwam ik ook alweer doen? O ja, Mensen vertellen hoe ze tot een boeiende performance kunnen komen. En omdat het één van de meest voorkomende vragen is; hoe om te gaan met de stress hierbij kan komen kijken. Ironisch niet?


Aarden > ademen > verbinden met de boodschap > contact maken met het publiek.

En precies daar waar ik omweg hiernaartoe juist stress van kreeg, want hoe kijkt men naar mij als ik als ik te laat aankom, was het op het moment suprême waar ik mijzelf hervond: in de ogen van de ander. Door het publiek aan te kijken en af te stemmen op de vraag ging het niet meer over mij, maar over hen. Wat een fijn vertrekpunt: Let the performance begin!

Wat is jouw reset-strategie?

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven