In tune header.png
 

#002 | April 2020

IN IN-TUNE

CATCH UP
VPI GREEN ROOM (nieuw)

DISCIPLINE & STRUCTUUR

CREATIVITEIT IN CRISISTIJD

IN THE SPOTLIGHTS: Jürgen Theuns

AGENDA 2020

09 aprilSharing Green Room

17 april, Sound Lab; Pop vs. Musical

24 aprilCVT BRUSH UP+ 

22 mei, CVT BRUSH UP+

12 juni, CVT Experience

10 september HIGH PERFORMANCE Training (aanvang) 
_Vocal Performance Institute AF-5798.jpg
 

Catch up

Nietsvermoedend maakte we in december 2019 onze plannen voor 2020 concreet en startte toen onder andere met dit magazine. Nu een paar maanden later ziet de wereld er totaal anders uit en moeten wij, net als iedereen, al die plannen herzien. Wat laten we staan, wat buigen we om, hoe kunnen we wat ‘gezaaid’ is toch levend houden? We toetsen op haalbaarheid en moeten ook loslaten. Ondanks de onrust die deze crisis bewerkstelligt ervaren wij vooral ook plezier in de creativiteit en flexibiliteit die dit van ons vraagt. De verdieping die het stilstaan, de reflecties en het herzien ons brengt. Hey, natuurlijk komen wij onszelf, en elkaar, zo af en toe tegen. Bijvoorbeeld als één van ons denkt een lumineus idee te hebben en de ander al moe wordt bij de gedachten om dit te realiseren; dan hebben we te sparren en elkaar te vinden om vervolgens het computergeluid te oversturen met ons bulderend gelach als we onze eigen overlevingsstrategieën op de hak nemen. Om vervolgens te concluderen dat dit samen doen en doorlopen zoveel leuker is dan alleen. 

En dan toch gerealiseerd: het tweede In-tune Magazine! Waarin we met onze In the Spotlight gast Jürgen Theuns, refereren naar de plannen die zijn gebleven, zoals ons HIGH PERFORMANCE programma, maar jullie ook vertellen welke erbij zijn gekomen! Zoals de VPI Green Room en de CVT Online webinar. We hopen dat het lezen jullie entertaint en inspireert!

Blijf zingen, blijf gezond!

Liefs, Eva & Paulien Adriana

 
green room.JPG

VPI GREEN ROOM

Professional hangout voor performers

De VPI Green Room is onze nieuwe online omgeving. De plek, net als bij een venue, waar je met collega’s kunt je kunt terugtrekken en kunt uitwisselen over het vak of dat wat je bezighoudt.

Je kunt ons volgen via Instagram @vpi_green_room

Je ziet dan vanzelf de aankondigingen en topics langskomen op je tijdlijn!

In de Green Room vind je onze:


Podcast

In de podcast praten we met vakgenoten over hoe zij omgaan met de druk rondom een performance. En zoeken wij samen met hen naar woorden om de magie te omschrijven.


Sharing

Eens in de zoveel tijd komen we bij elkaar met performers en gaan met elkaar in gesprek aan de hand van een centraal thema of vooraf gekozen topics. De sharings zijn een begeleid interactief gesprek met als doel om van elkaar te leren. Op deze manier bouwen we met jullie aan onze Vocal Performers Community. Eerst volgende Sharing:


09 april 2020, 10.00uur (Deelname is gratis, aanmelden verplicht)
Aanmelden kan via Instagram of office@vocalperformanceinstitute.com

_Vocal Performance Institute AF-5640.jpg

DISCIPLINE & STRUCTUUR

Hou vol, houvast!

(door Paulien Adriana)

Hoe onmogelijker de situatie lijkt, hoe meer discipline en structuur er bij mij wakker wordt geschud. Zo heb ik de avond waarop bekend werd dat de scholen zouden sluiten, direct een zet pictogrammen opgespeurd op internet, uitgedraaid en op de koelkast geplakt. De volgende ochtend deelde ik het gezin mee: “Vanaf vandaag gaan we het ZO doen”. Elk blokje tijd wordt begrenst of ingeluid door de kookwekker en tussen school, werk, taakjes en gekaderde vrije tijd door, dansen we 5 minuten verplicht om de focus fris te houden. 


Naast de rol van moeder, thuisjuf en partner, onderhoud ik 160m2 moestuin en werk als ondernemer aan het VPI en mijn coachings praktijk. Ik loop hard, doe mijn yoga, zing dagelijks mijn bandnummers voor vocaal technische fine-tuning en probeer met structureel knuffelen twee konijnen tam te krijgen. 

Voor iemand die van binnen zo chaotisch is als ‘die infectieziekte uit de middeleeuwen’ ziet het er niet slecht uit aan de buitenkant. Wat je niet ziet is mijn angst om, zonder die structuur, een speelbal te worden van mijn gedachten en knettergek te worden in mijn eigen huis. 

Eerlijk is eerlijk; deze crisis maakt mij effectiever dan ooit en dat, op zichzelf, geeft me een voldaan gevoel. Het lijkt in die zin voor mij op de periode voorafgaand aan een voorstelling. Je weet wanneer je moet presteren, wat het moment is dat je opgaat en zal moeten leveren. Als vanzelfsprekend zet je daarvoor alles op alles om je beste performance te geven: Je traint je stem, je fysiek, je leert teksten… noem maar op. Er hangt iets vanaf... wat dat ook moge zijn. Het verdient in elk geval jouw discipline en onverdeelde aandacht. Maar hoe zit dat als de deuren van theaters sluiten, voorstelling worden gecanceld?  Wat als er geen appel van buitenaf op jou wordt gedaan en je dagelijkse structuur verdwenen is als sneeuw voor de zon? Werkt dit verlammend of word je, net als ik, die structuur devil (tot ergernis van naasten).

Hoe vul jij je dagen? Hoe hou je jezelf in vorm als Vocal Performer? Deze gedachten houden ons bezig en vormen het thema van onze eerste Sharing op 9 april. Vind je het leuk om hierover mee te praten? Join in!!!

_Vocal Performance Institute AF-5230.jpg

CREATIVITEIT

In crisistijd

(door Eva Wilms)

Ik hou van m’n werk. Het geeft me energie om met zangers te werken in het theater, lessen te ontwikkelen voor VPI, performers in het licht te zetten en sprekers te bekrachtigen met hun presentatie. Daarnaast te zingen met mijn trio Magnolia en als hobbyist kleurencoach ook nog af en toe workshops te geven. Als ik mijn dagen hiermee kan vullen, plof ik ’s avonds tevreden op de bank en geniet dan volledig van de tijd met mezelf. 


De quarantine zorgt er bij mij voor dat mijn wens om wat meer tijd voor mezelf te hebben direct werd ingewilligd. Ik prijs me gelukkig met vrienden en familie die mijn single bestaan toch van wat virtuele knuffels voorzien. Hoe fijn het is om elkaar wat uitgebreider te spreken tijdens een FaceTime Cappuccino en te ervaren om ‘de tijd’ te hebben. Om met aandacht elkaars verhaal te horen zonder het gevoel van: “Ik moet zo weer door hoor!”

Ik ontdek dat als ik de tijd neem mijn creativiteit blijft stromen, en ik daardoor persoonlijk ook blijf groeien en leren. In gesprek met een ander, maar ook door met aandacht de ramen te lappen en de was te vouwen komt er een flow aan ideeën. De vraag die het bij mij oproept is: "Aan welk idee ga ik nu mijn tijd besteden?"

En dan komen bij mij vanzelf de kaders! Kaders om al die ideeën op aarde te brengen. Dagschema's en planningen schrijf ik op een A3 vel en ik creëer deadlines voor mezelf en VPI. Werken met deze structuur is een manier waarvan ik nu al weet; deze blijft, ook na Corona!  

Zo moest één van onze dagtrainingen CVT Experience worden omgebogen naar een online webinar, de CVT Brush-up+. Paulien Adriana en ik werden in korte tijd in beweging gezet om alles over Zoom uit te pluizen om de sessie soepel te laten verlopen, de inhoud te vertalen naar een online omgeving en om creatief te zijn. En dat is precies waar we heel goed in zijn; samenwerken. 

 

IN THE SPOTLIGHTS

Jürgen Theuns

Theatermaker, performer en bekend stemacteur. Personages die hij van stemmen heeft voorzien zijn bijvoorbeeld Zazu (in de remake van Disney’s Lion King) en Thomas de Stoomlocomotief. De lijst van karakters is te lang om volledig te noemen, want je kunt geen tekenfilm bekijken op Netflix, of de stem van Jürgen fietst je woonkamer binnen. Wij bevragen hem over de druk die komt kijken bij de verschillende vormen van performance en hoe hij hiermee omgaat.

Jurgen%2520Theuns_edited_edited.jpg

Benieuwd naar het hele gesprek?

In de VPI Green Room op Insta melden we het als de podcast online staat.

Jürgen, als ervaren stemacteur, zijn er nog factoren waarbij jij stress ervaart?

Jawel, als ik bijvoorbeeld met een nieuwe regisseur werk dan kan ik dat spannend vinden. Zeker als het iemand is die ik hoog heb zitten, omdat ik die bijvoorbeeld als kind heb gehoord in een animatie. Het is dan toch bijzonder om te werken met “de stem van”.  Of als er een cameraploeg komt filmen voor een making-of. Maar ook het feit dat je bij nasynchronisatie vaak out of the blue een karakter moet kunnen spelen geeft spanning. Je krijgt van tevoren niet veel informatie over het personage dat je gaat spelen en ook geen script toegestuurd. Bij een nieuwe karaktertje moet je jezelf dan direct weten te verhouden. Ik hoop dan bijvoorbeeld dat het geen Piraat is, want dat kan belastend zijn voor mijn stem. Het liefst heb ik direct een klik met het personage, zodat ik het vrij kan spelen. En tegelijkertijd is die onzekerheid ook de kick. 

Waarin kan stress jou belemmeren?

Tekenfilmfiguren hebben een veel grotere expressie. Bovendien kun je alleen je stem gebruiken voor deze grote expressie. Daarvoor is het nodig dat je je als acteur er voor de volle 100% ingooit, soms met gebaren en al. Als je zenuwachtig bent en daardoor in je spontaniteit of durf wordt tegengehouden, dan is dat heel vervelend.

Je staat ook regelmatig op het podium. Wat maakt dat anders en waar ligt voor jou dan de druk?

Als stemacteur werk je met twee of drie personen in een studio en hebt je de veiligheid om, als een take niet goed is, hem opnieuw te doen. Daar zitten wel grenzen aan, want als je 5 keer een nieuwe take moet doen gaat de technicus wel lopen zuchten. Dat kost te veel tijd. Bij performen moet het in één keer goed zijn. Je bent afhankelijk van wat er op dat moment gebeurt en je wilt natuurlijk direct je beste performance geven. 

Wat heb jij bij een optreden nodig om bij je beste performance te komen?

Ik vind het belangrijk om met z’n allen op één lijn te zitten. Met medespelers, maar ook de technicus tot aan de koffiedame van het theater. Dat we gezamenlijk ergens naartoe werken. 

Ook check ik, op een mindful-achtige manier, vanuit welk startpunt ik begin: Hoe ik in mijn energie zit en wat mij mogelijk afleid. Zo weet ik wat ik heb aan te spreken of in te zetten om te kunnen presteren.

J%25C3%2583%25C2%25BCrgen_Theuns_GOOD_BOY5_edited_edited.jpg

Je bent bezig met een remake (avondvullende versie) van GOOD BOY, je autobiografische voorstelling die je speelt met Valentijn Banga, een 19-jarige acteur die net zoals jij uit Brabant komt: een voorstelling over seks en liefde, waarin je het hebt over je coming out.

Ik heb de voorstelling geschreven als een hart onder de riem voor mensen die zich op een bepaalde manier anders voelen. Ik denk dat dat heel veel mensen op een bepaalde manier betreft, denk bijvoorbeeld aan transgender personen of mensen die uit moeten komen voor seksueel misbruik in de kerk. Daar wil ik aan refereren. Ik wil mijn publiek in het hart raken en dat doe ik door te vertellen over mijn eigen coming out en de strijd die ik heb moeten leveren. Ik heb daar een goed verhaal over te vertellen. Dat is best heel spannend om te doen, want het roept bij mijzelf natuurlijk emoties op, maar ik hou vast aan de goede intentie en de bedoeling van mijn stuk. Als de intentie van een voorstelling stevig staat, dan voel ik geen stress of paniek om hem te performen. Daarbij neem ik mijn onzekerheden in het creatie- en repetitieproces weg door de juiste hulp in te schakelen. Zo werk ik met regisseur Ewout Eggink om bijvoorbeeld de boog te bewaken, dat kan ik niet alleen. Voor de liedjes werk ik stemtechnisch met Paulien Adriana en ga zo maar door. Ook deze ondersteuning geeft me houvast en vertrouwen. Door de Coronacrisis kan GOOD BOY jammergenoeg nog niet in premiere gaan, maar dat komt.

Wat wil je onze lezers meegeven over High Performance?

Onderzoek wat jij nodig hebt om je stress te reduceren, zodat je zo spontaan en creatief mogelijk kunt zijn in het moment. 

Benieuwd naar het hele gesprek?

Hou de VPI Green Room in de gaten via Social Media voor de Podcast!